Het beoefenen van Vinyasa Yoga

vinyasa-yoga

Vinyasa Yoga staat ook wel bekend als “flow yoga” vanwege de vloeiende aard en het gecoördineerde ademhalingsritme waarmee de bewegingen of houdingen (asana’s) worden uitgevoerd.

Hier zijn enkele kernpunten over Vinyasa Yoga:

  1. Ademhaling: Ademhaling is een essentieel onderdeel van Vinyasa Yoga. De bewegingen worden gesynchroniseerd met de ademhaling, waarbij meestal wordt ingeademd bij het aannemen van een nieuwe houding en uitgeademd bij het overgaan naar de volgende houding.

  2. Volgorde van Bewegingen: In Vinyasa Yoga worden houdingen in een opeenvolgende reeks uitgevoerd, wat een dynamische en soms uitdagende stroom creëert. Dit is anders dan andere yogastijlen waarbij houdingen langer worden vastgehouden.

  3. Verbinding met de Zonnegroet: Veel Vinyasa klassen bevatten variaties van de Zonnegroet. Dit is een reeks houdingen die als een soort ritueel dient om het lichaam op te warmen en energie te geven.

  4. Fysieke Uitdaging: Vanwege de vloeiende aard kan Vinyasa Yoga behoorlijk fysiek intensief zijn, vooral in geavanceerdere klassen. Het biedt zowel kracht-, flexibiliteit- als uithoudingstraining.

  5. Meditatief Aspect: Hoewel de fysieke beweging centraal staat, heeft Vinyasa Yoga ook een meditatief aspect. De constante beweging gecombineerd met de ademhaling kan helpen om de geest te kalmeren en de beoefenaar in een meditatieve staat te brengen.

  6. Verscheidenheid: Er is veel variatie binnen Vinyasa Yoga. Afhankelijk van de leraar en de stijl kunnen klassen sterk variëren in intensiteit, focus en de specifieke asana’s die worden beoefend.

Vinyasa Yoga is populair geworden vanwege de balans tussen fysieke uitdaging en mentale ontspanning.

Het is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar zowel een workout als een manier om te ontspannen en te centeren.

Net als bij elke yogastijl is het belangrijk om te beginnen op een niveau dat bij je past en, indien mogelijk, onder leiding van een ervaren leraar te leren.

Tijdens de Vipretreat kan je meedoen met een sessie Vinyasa Yoga.

chakra-meditatie