Kom tot rust met Dynamische meditatie

woman in brown knit sweater holding brown ceramic cup

Dynamische meditatie is een actieve vorm van meditatie die vooral populair werd gemaakt door Osho, een Indiase mysticus en spiritueel leraar. In tegenstelling tot traditionele meditatie, waarbij men vaak stilzit in een rustige omgeving om de geest te kalmeren, draait dynamische meditatie om beweging en expressie.

Het doel van dynamische meditatie is om mensen te helpen vastzittende energieën en emoties te bevrijden en om tot een staat van bewustzijn en helderheid te komen door middel van actieve beweging en expressie. Het kan gezien worden als een brug tussen lichaam en geest.

Een typische dynamische meditatie bestaat uit verschillende fasen, die variëren in duur en activiteit:

  1. Ademhaling: In deze fase wordt er diep en snel geademd door de neus, met nadruk op de uitademing. Dit dient om de energie in het lichaam op te wekken.

  2. Catharsis: Hier worden deelnemers aangemoedigd om alles los te laten wat er in hen opkomt. Dit kan inhouden dat men schreeuwt, lacht, huilt, springt, danst of wat dan ook dat helpt om opgekropte emoties te bevrijden.

  3. ‘Hoo’ Jumping: In deze fase springen deelnemers op en neer terwijl ze het geluid “Hoo!” uitroepen, wat het sacrale chakra stimuleert.

  4. Stilstand: Na de intense activiteit wordt er een moment van absolute stilte en onbeweeglijkheid ingelast. In deze fase probeert men volledig aanwezig te zijn en alle ervaringen en sensaties die opkomen te observeren.

  5. Dans: De meditatie wordt afgesloten met vrije dans, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om zichzelf te uiten en zich te verheugen in hun lichaam en beweging.

Werkt bevrijdend

Dynamische meditatie kan bijzonder bevrijdend zijn voor mensen die moeite hebben met traditionele meditatiepraktijken. Het helpt om fysieke en emotionele blokkades te doorbreken en kan leiden tot diepe inzichten en transformaties.

Net als bij elke meditatieve of spirituele praktijk is het belangrijk om naar je eigen lichaam en gevoelens te luisteren en een veilige omgeving te kiezen om te oefenen, vooral als je nieuw bent met deze vorm van meditatie.