Wat doen we tijdens Contact improvisatie?

contact-improvisatie

Natuurlijk! Contact improvisatie is een dansvorm die zich richt op het fysieke contact tussen dansers en de spontane interacties die daaruit voortvloeien.

In plaats van vooraf bepaalde stappen of routines, is de beweging in contact improvisatie onvoorspelbaar en ontstaat deze organisch door de communicatie tussen de lichamen van de dansers.

Hier zijn enkele kernpunten over contact improvisatie:

  1. Fysiek Contact: De basis van contact improvisatie is het punt van fysiek contact tussen twee of meer dansers. Dit contactpunt kan constant veranderen en bewegen over de lichamen heen.

  2. Gewicht Delen: Dansers in contact improvisatie spelen vaak met het delen van gewicht, wat kan betekenen dat ze elkaar dragen, tegen elkaar leunen, of op andere manieren hun gewicht gebruiken om samen te bewegen.

  3. Communicatie: Hoewel er geen verbale communicatie is, communiceren dansers continu met elkaar door hun lichaamstaal. Ze moeten zeer afgestemd zijn op de subtiele signalen en bewegingen van hun partner(s) om samen te kunnen bewegen.

  4. Bewustzijn: Dansers moeten zeer bewust zijn van hun eigen lichaam en van de ruimte om hen heen, evenals van de lichamen van hun partners. Dit helpt om botsingen te voorkomen en zorgt voor vloeiendere bewegingen.

  5. Spontaniteit: Omdat er geen vooraf bepaalde stappen zijn, is elke dans in contact improvisatie uniek. Dansers worden aangemoedigd om in het moment te zijn en zich open te stellen voor de mogelijkheden die zich voordoen.

  6. Veiligheid: Omdat de dans spontaan is en vaak het delen van gewicht betreft, is het belangrijk voor dansers om te zorgen voor hun eigen veiligheid en die van hun partner. Dit betekent dat men binnen de eigen fysieke grenzen moet blijven en respect moet hebben voor de grenzen van de partner.

Contact improvisatie kan zowel intiem als atletisch zijn en wordt vaak beschreven als een combinatie van dans, vechtsport en fysieke communicatie.

Het is een vorm van expressie die veel ruimte laat voor persoonlijke interpretatie en die dansers de kans geeft om diepe verbindingen met anderen te maken op een niet-verbale manier.

Het wordt beoefend in dansstudio’s over de hele wereld en er zijn regelmatig jams en workshops waar mensen kunnen samenkomen om te dansen en te leren.